Gradina Zoologica din statiunea Palic este fondata din anul 1949 si se intinde pe o suprafata de 10 hectare. Cuprinde peste 65 de specii de animale si 270 de specii de arbori si arbusti, o parte de foioase si alta de pomi vesnic verzi. V-am promis in precedentul articol despre statiunea Palic, din Sebia, ca voi reveni cu altul despre Gradina Zoologica din aceasta statiune. Asadar, nu voi mai repeta si aici cum puteti ajunge acolo si ce atractii turistice mai puteti vizita in Palic.
Am vizitat de doua ori aceasta Gradina Zoologica, fiind considerata a fi a 3 a ca marime din Serbia. Prima oara vara, in luna august si ultima oara primavara, in aprilie. Prima oara ne-am petrecut acolo 3 ore si jumatate, pentru ca era o zi superba si pentru ca ne-am simtit minunat. De aceea am si revenit.
Am gasit- o usor cu masina, venind pe strada principala, apoi urmarind indicatoarele din oras, fara nici un fel de problema. Am parcat masina, cam la vreo 400-500 de metri distanta, pentru ca era duminica si era ocupata parcarea din imediata apropiere. Daca am fi venit pe jos din zona de agrement, puteam veni chiar pe malul lacului.
Toata lumea era libera si venise sa-si petreaca aici o dupa amiaza, in mijlocul naturii si a animalelor. Intrarea costa doar 250 de dinari de persoana, deci cam 3 euro, o suma foarte mica zic eu, comparativ cu bucuriile pe care le gasesti cand patrunzi in lumea de dupa portile mari ale Gradinii Zoologice. Programul este de la 9-19. Este necesar sa aveti schimbati euro in dinari si acest lucru se rezolva cu usurinta la casele de schimb din centru sau pe la magazine sau baruri. Langa intrare sunt cateva chioscuri cu dulciuri, racoritoare si suveniruri.
De la intrare am avut impresia ca este o gradina botanica, nu una zoologica, pentru ca ne-a surprins frumusetea si diversitatea aranjamentelor florale. Aleile erau frumos asfaltate si pe ele erau pictate cate o urma alba de talpa de om, pe care trebuia negresit sa o urmezi, ca sa poti vizita totul si sa nu fii pus in situatia sa te invarti, fara sa vrei in acelasi loc. Mi-a placut foarte mult acest procedeu, pe care nu l-am mai intalnit in nici o alta Gradina Zoologica pe care am mai vizitat-o.
Exista anumite panouri informative in limba sarba si engleza, care se afla in fata fiecarul tarc al animalelor, cu denumirea si tara de provenienta a lor. Peste tot sunt cosuri de gunoi. Sunt si anumite locuri special amenajate, unde poti face un popas, stand la umbra si sa te odihnesti sau sa servesti o gustare adusa de acasa.
In august, cand am fost prima oara erau vreo 2 locuri in care poti servi ceva rapid de mancare, o cafea, o inghetata, o bere sau un suc. Si noi am luat o pauza, in care ne-am cumparat fiecare cate ceva si ne-am odihnit cateva minute, ca ne dureau picioarele de atata mers. Dar a doua oara, fiind in aprilie, la inceput de sezon, deci nu asa de multi vizitatori, nu mai era nici un restaurant deschis. Noi servisem pranzul la Restaurantul Abraham si nu ne era foame, dar mi se pare un lucru bun de stiut, pe care sa-l luati in calcul cand va propuneti sa va petreceti o dupa amiza acolo.
Am observat si locuri de joaca pentru copii, frumos amenajate. Pentru ca cei mici sa nu se plictiseasca si sa poata face si altceva pe placul lor. Apoi am admirat lacurile artificiale create si micile pontoane si nuferii de pe apa. Ne-am distrat pe cinste cu niste maimute din acelea cu fundul rosu, care locuiau pe insula lor! Pasarile, cautau si ele umbra, ca era o dupa amiaza destul de calduroasa! Girafa mi-a cam dat de lucru la pozat, nici decum nu-mi incapea in cadru, cat era de mar!. Elefantul era foarte frumos si neastamparat, tot lua cu trompa pamant de jos si arunca in spate. Iar foca era vedeta mare, facand demonstratie de inot pentru turisti, intr-un bazin rotund, cu apa verzuie. Lebedele erau invatate cu sedinta foto, au stat perfect la pozat. Camila, nu s-a suparat ca am’’ facut-o’’ si din profil! Ursul in schimb, sforaia zgomotos si nu ne-a bagat in seama. Cand am fost ultima oara lebedele nu mai erau!
Mi-a placut cum erau toate speciile de animalele, in primul rand prin faptul ca erau fericite, ingrijite, bine hranite. Chiar daca nu erau in libertate pareau fericite! Spatiile in care ele traiau animalele erau pe masura asteptarilor. Nu am vazut nimic care sa-mi inspire mila. Nu erau ingramadite, toate aveau spatiu suficient si mediul potrivit care e necesar ca sa poata trai linistite. Nicaieri nu era un loc care sa para riscant pentru copiii care, sa zicem, ca ar scapa nesupravegheati intr-un anumit moment. Nu am vazut boscheti sau spatii neamenajate frumos. Se vede ca acolo grija pentru pasari, animale si cei din jur este o pasiune, nu doar o meserie.
Mi-a placut mai mult decat alte Gradini Zoologice pe care le-am vizitat. Comparand-o cu cea din Belgrad, aceasta e mult mai ‘’aerisita’’, spatiul fiind generos si mult mai usor de vizitat, datorita acelor urme de pasi vopsite pe asfalt. Si este o experienta pe care v-o recomnad si voua, chiar daca aveti sau nu copii. Este un mod placut sa-ti petreci o dupa amiaza de duminica la Gradina Zoologica din Palic. Recomand in special o vizita aici celor din vestul tarii, care pot ajunge in timp scurt, fie prin vama Jimbolia, fie prin Cenad-Horgos.
Frumos mai e…
Da si nu doar pentru copii si noi adultii putem petrece o dupa amiaza frumoasa in mijlocul naturii , alaturi de aceste animale.
Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish just about gossips and net and this is actually frustrating. A good blog with interesting content, that’s what I need. Thanks for keeping this web-site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.
Foarte foarte reusite pozele…imi plac mult postarile tale, sunt extrem de utile!
Iti multumesc, Anda. Mai este pe blog inca un articol despre statiunea Palic, aici:
http://vacantareusita.ro/9-motive-ca-sa-vizitezi-statiunea-palic/