Cand ne gandim la Slovenia, gandul ne fuge la capitala Ljubljana, la Pestera Postojna si la frumusetea Lacului Bled. Nu intentionez acum sa va povestesc nimic despre acestea, doar despre unul dintre cele 4 orase, asezate pe malul Marii Adriatice, in Slovenia.
Orasul Isola se afla pe coasta Marii Adriatice, intre Piran si Koper. Insasi denumirea orasului’’ Isola’’ ne indeamna la visare, gandindu-ne la o insula! Candva doar un sat de pescari, asezat pe o insula in apropierea tarmului Adriaticii, portul Haliaetum din Isola, ale carui ruine se mai vad si astazi, era cunoscut si locuit inca de pe vremea romanilor.
Orasul a fost format mai tarziu de niste refugiati italieni, cam prin secolul al VII lea, care au lasat o influenta de nesters asupra orasului. La inceputul secolului al XIX lea, orasul era inconjurat de ziduri inalte de aparare, care au fost demolate, iar din materialul lor s-a astupat canalul care separa insula de continent, iar Isola nu a mai foat insula, ci penisula, fiind parte integranta din continent.
De-a lungul timpului orasul a fost sub stapanire italiana,franceza si austriaca. In timpul ocupatiei habsburgice s-au descoperit pe teritoriul insulei numeroase izvoare termale si Isola devine inca de pe atunci o destiantie de mare interes. Un alt punct in plus il avea si asezarea orasului pe coasta Marii Adriatice.
Eram in vacanta in Croatia, in nord, in Umag, la Kanegra Resort si intr-una din zile am plecat imediat dupa micul dejun sa vedem litoralul sloven. Au autostrada care leaga Italia de Croatia, dar si sosele foarte bune, iar combustibilul este mai ieftin ca-n tarile vecine. Slovenia are iesire mica la mare, poate vreo 20 de km de litoral si cam sufera la acest capitol.
De la Koper la Isola soseaua trece fix pe langa mare si-ti creeaza un sentiment deosebit. Practic, se afla in Golful Trieste , iar in celalalt capat se afla Italia. Drumul este incantator, copacii inalti pe pe marginea soselei sus isi impreuneaza crengile cu cei de pe partea opusa, creandu-ti impresia ca mergi printr-un tunel verde! Indicatoarele cu denumirea orasului si a strazilor sunt si astzai in 2 limbi: slovena si italiana, exemplu: ‘’Comune di Isola’’ si ‘’ Obcina izola’’.
Strabatem o parte din oras , cautand portul. In goana masinii se succed o multime de constructii frumoase a caror arhitectura venetiena deosebita ne aminteste de istoria insulei. Gasim loc de parcare in port, in apropierea Hotelui Marina. Parcarea cu plata , bineteles, un pic mai scumpa ca in Koper. Dupa ce admiram micul port de ambarcatiuni mici si ne facem cateva fotografii, ne luam geanta de plaja si plecam intr-o plimbare pe faleza.
Era inceput de septembrie, era ora amiezii eram bucurosi cum suntem de fiecare data cand calcam intr-un loc nou si necunoscut. Faleza este frumos amenajata, cu pini inalti si umbrosi, cu multe banci si ghivece imense cu flori ornamentale. Pe partea cealalta sunt cateva terase, hoteluri si magazine.
Despre plaja din Isola va pot spune sa nu este cazul sa veniti cu asteptari prea mari. Ici si colo s-au format de-a lungul falezei mici bucati de plaja cu pietris si nisip, de 3-5 m latime, iar turistii stateau la plaja. Apa nu parea sa fie mare la mal, pentru ca am vazut copii facand baie linistiti, iar oamenii faceau plaja pe prosoapele asezate fix la mal, pe placa de beton.
La orizont se zarea farul si ne-am gandit sa ne indreptam intr-acolo ! Apropiindu-ne am obsevat ceva mai multa animatie in zona aceea. Acolo era o bucata buna de plaja amenajata cu pietris, imprejmuita cu ziduri de jumatate de m inaltime, pe care turistii si-au pus prosoapele sa faca plaja. In bucata din mijloc, cea cu pietris, exista suporturi sa-iti pui umblela de plaja si sezlongul. Aceasta plaja amenajata nu era fix la mal, pentru ca intrarea in mare se facea pe niste dale de beton. Unii faceau plaja pe gazon , sau se refugiau de caldura la umbra copacilor de pe faleza.
Cum am ajuns aici m-am bucurat foarte mult ca am vazut valuri. Imediat mi-am aruncat rochia de plaja si m-am grabit sa intru in apa, dar dupa cativa pasi m-am oprit brusc pentru ca aluneca foarte tare, pe beton fiind depuse diferite alge aduse de mare. Abia dupa aceea am observat un pic mai incolo un ponton, cu scari si balustrade din inox si un indicator care interzicea aruncarea in mare! Am ramas aici vreo 2 ore si am facut baie in mare si plaja . Mi-au placut foarte mult valurile si imaginea marii cu multe barcute , in fundal zarindu-se tarmul italian.
Alaturi , pe aleea cu pavaj colorat ajungi la chioscul cu inghetata, la toaleta si la piscine. In partea opusa marii este spatiu verde, cativa copaci, un loc de joaca pentru copii si un pavilion pentru masaj. Plaza doma dva Topola, este amenajata cu sezlonguri pe beton, cu umbrele de soare, cu banci ,cu dusuri, un bar, si piscina, fix langa malul marii. De aici am mai mers cativa pasi si ne-am intors, pentru ca nu mai era altceva interesant.
Ne-am intors catre parcare, admirad comlexurile de cazare inconjurate de zone cu vegetatie luxurianta, care au rasarit in acest oras pitoresc dupa desoperirea izvoarelor termale, care au marcat inceputul turismului in zona. Ne-am plimbat pe Via Giuseppe Verdi, si-am ajuns in Piazza Manzioli, unde am admirat cladirile inalte si vechi, cu obloane din lemn.
Apoi am fost in Piazza Grande. Turnul campanilla al Catedralei San Mauro , construita din secolul al XVI lea se zareste de peste tot. Biserica este deosebit de frumoasa, mai ales cupola cu picturi venetiene cu ingeri inaripati. Palatul Besenghi a fost construit in a doua jumatate a secolului al XVIII lea si este unul dintre obiectivele turistice importante din orasul Isola, alaturi de catedrala.
Am remarcat in afara de Hotelul Marina, din port si altele mai dragute si as aminti Hotelul Delfin si Hotelul Paradise. Despre preturile cazarilor din Isola nu va pot spune nimic, doarece noi aveam cazare in Croatia. Dintre turisti predominau nemtii, italienii si sarbii.
Chiar daca Isola duce lipsa de plaje ca-n povesti, sunt lucruri care compenseaza aici. Spre exemplu privelistea asupra Golfului Trieste, ordinea, disciplina si atmosfera placuta de la fata locului. Pentru mine, care locuiesc in partea de vest a tarii, este un atuu in plus si distanta mica pana in Slovenia si chiar ma gandesc la o varianta de a petrece o vacanta acolo.
Dintre tarile fostei Yugoslavii, Slovenia ‘mi-a scapat’, desi imi propun de multa vreme sa ajung pe acolo. Vad ca stau bine si la capitolul ‘sladoled’ 🙂 Anul asta, zarurile sunt aruncate ca sa zic asa dar poate anul viitor…
Nu e departe si poti face o abatere de-o zi macar din drum cand mergi spre Italia , spre exemplu. Noi tranzitam Slovenia si chiar ne doream de mult, dar pana anul trecut nu ni s-a invit ocazia sa ramanem, stii cum este cand esti la drum lung,nu prea iti vine sa opresti, pentru ca depinzi de obicei de niste ore.
La capitolul ”sladoled” , din pacate nu exceleaza, nici ei si nici croatii nu-i pot egala nicicum pe vecinii italieni. Insa am depistat ca in Serbia se poate face inghetata aproape la fel de buna ca in Italia, cand am fost in statiunea Palici, vreo 3-4 am mancat,atat era de buna . Si ieftina, 40 de dinari,deci de 1 e , cumperi aproape 3.
Foarte interesant…eu nici macar nu stiam de el :D. De pus pe lista 😉
Da si e destul de aproape de tine.Cam in 2 ore ajungi, de la Trieste e foarte aproape.