Budapesta nu are un singur Targ de Craciun, ci mai multe! Si….daca ai noroc sa fie si zapada, cu siguranta ai sansa sa te intalnesti cu Mos Craciun! Am avut bucuria sa merg doi ani consecutivi sa pot simti cu adevarat magia apropierii sarbatorilor de iarna in capitala Ungariei, dar dupa ce mai intai am fost si la Targul de Craciun din Viena. Apoi, am mai dorit sa vad cum este atmosfera si intr-un alt oras mai mic din Ungaria si am ales Szegedul, despre m-am gandit sa va povestesc in curand. Si, daca sunteti curiosi sa aflati cum este atmosfera in Bavaria, acest tinut de poveste din sudul Germaniei, puteti citit pe blog un articol despre Targul de Craciun din Bad Hindelang!
Deja a inceput targul, din 16 noiembrie si va tine pana in ultima zi din decembrie. Acest lucru este grozav, deoarece in Viena tine doar pana la Craciun. Va voi povesti pe scurt impresiile mele dupa cele doua vizite din 2011 si 2013. Anul acesta inca nu avem nimic programat, dar sper sa facem si de data aceasta o alegere buna.
În anul 2008 Târgul de Crăciun de la Budapesta a fost declarat „Cel mai frumos târg din Europa” de către Sunday Sun. Budapesta este unul din orasele mele preferate, oras asezat pe Dunare, cu o vechime aproape 2000 de ani. Din fericire ajung aici de cateva ori pe an, deoarece locuiesc langa frontiera de vest a tarii si in 2 ore pot ajunge cu masina destul de rapid acolo, circuland pe noua autostrada de la Mako pana la Budapesta. Acolo ma descurc cam asa: Cu GPS-ul ajung pana la Piata Eroilor (Hosok Tere), iar acolo pot lasa masina gratuit in parcare, apoi cu metroul.
Piata Vorosmarty este capatul de linie al metroului galben si am mers 8 statii pana la destinatie. 8 statii in doar 9 minute! Metroul din Budapesta este al doilea din Europa, dupa cel din Londra si primul de pe continent, datand din anul 1896. Din 2002 este Monument Unesco.Un bilet costa 320 de forinti. Destul de ieftin, zic eu! Va recomand cand mergeti la un Targ de Craciun obligatoriu sa ramaneti si cand se insereaza, deoarece este mult mai frumos. In centru pretul parcarii este foarte mare, la parcarile subterane si e greu sa gasiti loc.
Targul de Craciun din Piata Eroilor
In 2001 era organizat foarte frumos fix in fata Galeriilor de Arta, dar in anul urmator nu mai era nimic in acel loc. Aici era ‘’mutata ‘’ din Finlanda ‘’Fabrica lui Mos Craciun’’, intr-un cort foarte inalt, de forma ovala, din material transparent. Inauntru se putea vedea cum angajatii lui Mos Craciun erau foarte ocupati, lucrand de zor la impachetarea cadourilor, sub privirile cameramanilor de la televiziunile locale si ale copiilor curiosi care chiar primeau diferite cadouri! Aici pregatirile pentru Craciun erau pe ultima suta de metri.
Alaturi,erau cateva masini ale pompierilor, care faceau anumite prezentari de utilaje vechi si noi. Pe drum ne-am intalnit cu fanfara, care chiar isi terminase prestatia si se indreptau catre autocar. Decorul superb era alcatuit din braduleti, un patinoar, o scena si o multime de chioscuri unde se inchiriau patine sau se comercializau multe bunatati.
Nu am rezistat aromelor care veneau din coltul in care se pregateau foarte multe preparate culinare si bineinteles, vinul fiert cu arome exotice! Pentru inceput am ales niste cartofi facuti cu ceapa pe un disc mare, o portie de carnati cu hrean si mere coapte cu scortisoara. Si cate un pahar de vin fiert cu scortisoara. Mi-a placut mult, era multa veselie si nu era aglomerat, pentru ca era ziua.
Targul de Craciun de la Vorosmarty
Nu se poate rata o plimbare pe Vaci Utca, daca ai ajuns in Budapesta, indiferent de anotimp. Este locul cel mai aglomerat si totodata cel mai boem din oras. Atunci strada era invaluita intr-o feerie de culori si lumini. O atmosfera cu totul speciala, care pastreaza frumusetea si spiritul imperial al vremurilor. Am retrait farmecul asteptarilor sarbatorilor de iarna, intalnind un grup de copii care cantau colinde foarte frumoase in limba maghiara si erau imbracati in port traditional. L-am intalnit chiar si pe Mos Craciun!! Am auzit vorbindu-se japoneza, spaniola, greaca, italiana , poloneza, germana,etc. Magazinele erau deschise, aproape toate. Cele mai frumoase cladiri, cu arhitecturi foarte diferite si cele mai scumpe magazine aici le puteti gasi! Dar erau totusi si cativa comercianti stradali, cu produse de cofetarie, cu ceai cald, vin fiert, castane coapte si alte bunatati ispitoare.
Targul de Craciun de la Vorosmarty este cel mai mare si cel mai renumit targ din Budapesta. Este situat in Centrul Istoric ,in inima orasului si se intinde de la Vaci Utca si pana in fata Cofetariei Gerbeaud, una dintre cele mai renumite din capitala maghiara, care dateaza din 1861 si era , candva, fostul loc de intalnire al aristocratilor. Este cea mai mare, cea mai vizitata piata, dar si cea mai aglomerata din oras si poarta numele poetului Vorosmarty Mihaly, a carui statuie de marmura alba se poate admira in mijlocul pietei.
In mijloc era un brad imens, impodobit si o coronita de Advent, cu doar 3 lumanari aprinse, cea de-a patra urmand sa se aprinda a doua zi, deoarece era ultima duminica inainte de Craciun. Pe o cladire din apropiere, in fiecare seara intre orelee 18 si 20 se faceau video proiectii. Tot aici era o scena unde puteai urmari diferite programe cu muzica de toate genurile. Am mai observat un tip cu picioroange, care ne-a dar o invitatie la un concert , pentru 30 decembrie si un clown, care era foarte indragit de cei mici.
Pentru iubitorii de arta populara, e bine de stiut ca aici se poti admira si cumpara o multime de produse ‘’hand-made’’, la care fiecare expozant are si certificat de producator. Pe langa decoratiunile de Craciun de toate felurile, poti gasi lucruri interesante si dragute, dar si preturi pe masura. In rest mai erau pavilioane cu jucarii, caciuli, manusi, fulare , produse din carne. Stateau mai slab la capitolul dulciuri, aici vienezii le dau clasa de la distanta.
Pentru pofticiosii atrasi de gastronomia traditionala( printre care ma numar si eu), aici este paradisul lor. De la supa-gulas servita in chifla scobita de miez, sarmale uriase, produse din peste, tot felul de fripturi, pizza coapta direct pe vatra, in fata ta, caltabosul traditional cu orez, foarte multe feluri de carnati si multe alte sortimente .
Chiar daca pretul la mancare era cam mare, am observat ca n-avea importanta! Peste tot era coada, toata lumea se bucura de eveniment si nu se uita la bani. Se putea servi la mesele amenajate, stand in picioare. Erau si cateva umbrele, in cazul in care incepea ploaia. Se putea cumpara si ceva la pachet, iar pentru asta aveau pregatite niste caserole.
Vinul fiert se servea in pahare de unica folosinta, la 300 ml, si costa 600 de forinti, iar in cani de portelan ,cu numele orasului , pe care le puteai lua acasa, 1200 f. Deci un pahar de vin fiert costa cam 8-9 lei. Era foarte bun, dar se statea un pic la rand. Pentru cei care doreau bauturi spirtoase, ungurii au cateva bauturi renumite din caise, cirese si prune, care se vindeau imbuteliate la sticlute de toate marimile, de la 50 de ml in sus. In rest, efectele de lumini create de instalatiile amplasate prin copacii din piata si pe cladirile inalte din jur, creeaza o atmosfera de poveste care te indeamna vrei-nu- vrei sa te intorci la copilarie.
Targul de Craciun de la Biserica Sfantul Stefan
Targul este amplasat in fata Bisericii Sfantul Stefan. Este una dintre cele mai frumoase biserici pe care am avut ocazia sa le vizitez! In fata ei este o alta Piata de Craciun. Intarea in aceasta piata se face pe sub o arcada de brad, iar in fundal straluceau luminile basilicii si in mijloc si un frumos pom de Craciun, impodobit cu luminite albastre. Copii erau plini de veselie si patinau, in jurul bradului, fara sa mai simta gerul de afara.
Coronita de Advent era mai micuta ca in alte locuri si era ampalsata fix in fata bisericii, unde este o pardoseala cu un model deosebit. Panorama care se deschide in fata ochilor, de sus, de pe treptele bisericii este una de vis! Alaturarea basilicii cu aceasta piata da un plus de frumusete. Ungaria este o tara majoritar catolica. V-ati intrebat vreodata de ce coronita de Advent are fundite mov? Daca nu, va pot lamuri eu: pentru ca movul este culoarea Adventului!
Si aici erau o multime de casute cu suveniruri, mancaruri si bauturi. Mi-a placut mai mult aici, pentru ca era totul mai aerisit, nu ca dincolo, la Targul de Craciun de la Vorosmarty, unde pur si simplu te calcai in picioare si abia daca reuseai sa prinzi o masa libera sa poti manca. Era o atmosfera unica, de sarbatoare si bucurie.
A fost o zi execenta, in care vremea a fost de partea noastra si am avut si sansa de a trai momente de bucurie si magie in aceasta atmosfera de Craciun, in care spiritul festiv te copleseste. Am fost multumiti si de felul cum ne-am organizat programul.Daca vreti sa vizitati in tara alte piete si targuri de Craciun, va propun sa cititi si articolul despre cele din Romania. Va doresc din tot sufletul sa aveti si voi ocazia sa ajungeti macar la unul din cele 3 targuri din Budapesta. Craciun fericit, cu cei dragi alaturi!
Sunt convinsa ca la Budapesta se organizeaza targuri minunate de Craciun. E si normal intr-o astfel de metropola europeana care straluceste in orice zi si noapte, damite de sarbatori. Nu am petrecut aici niciun Craciun, doar la Viena si am niste amintiri extraordinare, cand am simtit cu adevarat caldura, frumusetea, bucuria si ospitalitatea acelor zile speciale petrecute in orasul valsului…
Dar ai fost in Budapesta de mai multe ori, din cate imi amintesc eu, nu-i asa?
Hi there! This post could not be written any better!
Looking through this post reminds me of my previous roommate!
He constantly kept preaching about this. I most certainly will forward this post
to him. Fairly certain he’ll have a good read. I appreciate you
for sharing!
Cine a intemeiat Budapesta acum „peste 2000 de ani” ? Istoria Ungariei incepe la anul 1000, deci acum 1014 ani.
Din cronicile medievale maghiare si din ce am citit la capitolul”istorie” pe Wikipedia, reiese ca orasul de pe malurile Dunarii a fost fondat de celti si in epoca romana avea o alta denumire, dar A EXISTAT acolo acest oras pe care il cunoastem astazi sub denumirea de Budapesta!Mai multe informatii puteti citi aici:http://ro.wikipedia.org/wiki/Budapesta
In articol nu vorbeam de prima atestare, pentru ca este un blog de travel, ci in general de cat de veche este aceasta asezare de pe malurile Dunarii, pe care eu o ador si pe care am vizitat-o de zeci de ori.Va multumesc pentru faptul ca ati intrat pe blogul meu si ca mi-ati citit articolul. Va sfatuiesc sa cititi si cele despre aqua-park-urile din Ungaria:http://vacantareusita.ro/category/tari/ungaria/