Acest muzeu este o colectie de instrumente si opere muzicale baroce, folosite la lectiile de muzica si la concertele din acele vremuri, gazduite in incinta Bisericii San Maurizio din centrul Venetiei. Muzeul de Muzica este dedicat lui Antonio Vivaldi, compozitor si interpret de talie internationala incontestabila, care s-a nascut in Venetia.
Cum ajungi
Muzeul de Muzica Antonio Vivaldi se afla in inima Venetiei, gazduit de Biserica San Maurizio, nu departe de Teatro La Fenice, in cartierul San Marco, pe Campo San Maurizio, inconjurat de cateva palate venetiene. Daca ajungeti cu vaporetto, va trebui sa coborati la statia Santa Maria dell Giglio. Programul de vizitare este zilnic de la 9,30 -19, iar intrarea este gratuita. Inca un motiv in plus sa-i treceti pragul!
Despre Antonio Vivaldi
Muzeul nu se afla intamplator in Venetia! Se afla aici pentru ca in acest oras unic in lume s-a nascut celebrul compozitor Antonio Vivaldi, in anul 1678. Dragostea pentru muzica si talentul sau l-a mostenit de la tatal sau care era violonist la Basilica San Marco din Venetia. Devine preot catolic, dar din cauza unor probleme de sanatate cauzate de astmul bronsic, la 25 de ani este nevoit sa paraseasca biserica, dar se hotaraste se continuie sa aline sufletele oamenilor prin muzica si sa recunoastem ca a reusit cu succes. Cine, oare, n-a auzit macar o data de ‘’Anotimpurile’’ lui Vivaldi (‘’ Ouatro Stagioni’’)???E de-a dreptul impresionant cum a putut reda imaginea a 4 anotimpuri doar prin sunete! 4 concerte a 4 anotimpuri , care si astazi mai sunt folosite ca fundal sonor in multe emisiuni sau filme.
Preotul catolic care a facut cariera in muzica si a devenit un compozitor important mai era denumit si ‘’Preotul Rosu’’, din cauza culorii parului sau. S-a dedicat in intregime muzicii pe care a slujit-o pana la sfarsitul vietii. A format multi elevi, a intretinut o orhestra si a compus piese de valoare care se adresau personalitatilor vremii. A scris multe piese religioase si avea darul de a da viata tuturor instrumentelor! A calatorit foarte mult si a murit in saracie, uitat de toti, precum Mozart, la 63 de ani, in Viena, unde este si inmormantat. Multe dintre operele sale s-au pierdut. Din cate stiu, doar vreo 90 s-au mai pastrat, unele dintre ele gasite intr-un cufar, intamplator, in 1920.
Biserica San Maurizio (Chiesa di San Maurizio)
Este ridicata pe ruinele unei alte biserici mai vechi de prin anii 700 si se numea Sfantul Lazar, care intre timp a fost distrusa intr-un incendiu. A fost reconstruita in 1806 si este una dintre ultimile biserici din Venetia, construita in stil neo-clasic. Are forma de cruce greaceasca si cupola in centru. Impresioneaza prin statuile, picturile si basoreliefurile sale. Este asezata intr-o mica piazzeta, iar in jurul ei se afla o multime de palate venetiene din secolul al XVIII lea.
Ce putem admira in muzeu ( Museo della Muzica)
Noi l-am descoperit intamplator, chiar in prima zi a sejurului nostru din februarie, cand eram pentru a 4 a oara la Venetia, de data asta sosind indeosebi pentru a vedea Carnavalul de la Venetia. Cum se apropia inserarea si nu mai puteam vizita afara prea multe lucruri, am intrat aici pentru a petrece o ora la Muzeul de Muzica Antonio Vivaldi, bucurandu-ne de creatiile celebrului compozitor , ale caror acorduri le-am remarcat de cum am trecut pragul muzeului, cu multa emotie. Un muzeu intr-o biserica! Ce poate fi mai frumos! Strajnica idee au avut italienii!
Expozitia este dedicata lui Antonio Vivaldi si timpul sau (’’Antonio Vivaldi e il suo tempo’’) si artei de a confectia instrumente muzicale cu coarde. Exista aici o serie de panouri informative despre viata compozitorului si o serice de instrumente de valoare, vechi de aproape 300 de ani in numar de 150 de bucati, care au fost folosite de-a lungul timpului de artisti celebri din secolul al XVIII lea. In general, sunt prezentate instrumente cu coarede: viori, violine, harpe, laute, clavecin , etc. Instrumentele sunt expuse frumos, asezate pe bucati de catifea rosie, iar sub ele este scrisa denumirea, locul de unde provine si anul. Fiind in vitrine din sticla, am cam avut probleme cu fotografiatul, pentru ca reflecta sticla. Dar este permis fotografiatul!
Venetia are traditie in acest mestesug de a confectiona instrumente muzicale, care de-a lungul timpului a progresat, raspunzand cerintelor timpului. Muzeul de Muzica Antonio Vivaldi este deschis din 2001, iar fondatorii sunt Artemio Versari si Robert De Pieri, proprietarii Casei de discuri ‘’Rivo Alto’’. Initiativa de a proteja aceste importante valori este un lucru extraordinar, plin de respect si de iubire, pentru ca aceste exponate reprezinta adevarate comori pentru Venetia. La iesire, in partea dreapta, exista un mic magazin de suveniruri, de unde va puteti cumpara CD-uri.
Concluzia
O vizita la Muzeul de Muzica Antonio Vivaldi o recomand oricarui turist aflat in vizita la Venetia, in primul rand pentru ca ofera publicului o atmosfera asemanatoare secolului XVIII, si creeaza clipe de absoluta perfectiune.Era o multime de turisti de toate varstele si nationalitatile. M-am bucurat mult ca l-am descoperit intamplator! Mai exista un Muzeu de Muzica in Bologna, din cate stiu eu. Daca doriti sa mai vizitati in Venetia un alt muzeu, va pot recomanda Muzeul de Istorie Navala. Iar daca timpul va permite va invit sa mergeti sa vedeti si celelalte insule din laguna venetiana, despre care am povestit despre fiecare in parte in alte articole pe blog despre Italia. Va puteti caza in Venetia la unul din hotelurile din apropiere. In acest mod veti economisi mult timp si energie. Dar e bine sa rezervati din timp, mai ales in perioada carnavalului, pentru ca atunci numarul de turisti este mult mai mare. E si firesc, pentru Venetia e mult mai frumoasa la carnaval.
Am fost si eu la un muzeu asemantor in Paris, Muzeul Muzicii, e extraordinar!
Pacat ca la-m ratat pe acesta din Venetia, chiar nu stiam de el :((
Nici eu, l-am descoperit intamplator. Lasa ca il vei vedea data viitoare!