15 august . Zi de mare sarbatoare pentru credinciosii din Romania, cand in calendar este Sfanta Maria Mare. Pentru locuitorii comunei Dudestii Vechi, din judetul Timis, nu este doar atat! Este inceputul unei serii de evenimente marcante, care se vor desfasura pe decursul mai multor zile. In aceasta localitate majoritatea populatiei este de etnie bulgara.
Despre istoria lor pe meleaguri banatene s-a scris mult. Eu doar am sa va amintesc pe scurt cate ceva: In secolul al XVII lea, mai exact in urma cu 275 de ani, bulgarii de la Dunare, satui de conflictele cu Imperiul Otoman, s-au hotarat sa se stabileasca aici. La inceput ei se indeletniceau cu pescuitul si crestera albinelor, apoi aici s-au apucat de cultivarea pamantului si cresterea animalelor. Din 8000 de etnici bulgari cat are Romania, 6500 sunt stabiliti in Banat, in localitatile Dudestii-Vechi, Brestea si Vinga.
Dudestii-Vechi ~ Besenova – Veche ~ Star Basnov
E unul si acelasi lucru! Unde se afla mai exact pe harta localiatatea Dudestii Vechi ?Este pe DJ 682 – şoseaua Sânnicolau Mare -Dudeştii Vechi -Beba-Veche, undeva aproape de punctul termus al Romaniei, adica dupa aceea mai este doar localitatea Valcani si ”pici ” de pe harta in Serbia!
Daca sunteti prin zona, nu ratati evenimentele de aici, pentru ca e mare pacat. Asa va sfatuieste autoarea articolului (de profesie ”sotie de bulgar”) ! Evenimentele se desfasoara pe mai multe zile si au inceput de miercuri,14 august, in Timisoara , cand la Muzeul Satului Banatean s-a pus prima piatra de temelie la construirea Casei Bulgaresti, care va fi ridicata dupa modelul unei case din anul 1900, iar in curte va fi si un bordei, dupa modelul celor din Baragan, unde au fost deportati odinioara bulgarii banateni, in 1951.
Cine a avut onoarea sa puna prima piatra de temelie? Nimeni altul decat fotbalistul de aur al Bulgariei, Hristo Stoichkov, de care toti locuitorii comunei il iubesc si se mandresc cu performantele lui, de-a lungul timpului.
Tot miercuri au mai venit si alti invitati din tara, din Serbia, Olanda, Bulgaria si Spania. Sarbatoare mare in comuna bulgareasca , asezata la un pas de granita cu Serbia. Atatea VIP-uri le-au vizitat localiatea zilele acestea, cat nu au fost , poate, in toti acesti 275 de ani de cand s-au stabilit aici.
Astazi joi, 15 august, dimineata la ora 11 a avut loc liturghia arhiereasca, dedicata jubileului in Biserica Romano-Catolica, dupa care s-a dezvelit monumentulul inchinat episcopului Nikola Stanislavici, fost episcop de Cenad si o personalitate care a avut o mare influenta asupra bulgarilor din Banat. .
La ora 18 am mers la stadion , la un meci amical intre prietenii lui Hristo Stoichkov si alte personalitati din lumea romaneasca a fotbalului, nu inainte de festivitatea de inaugurare a stadionului Pobeda din Dudestii Vechi. A fost multa lume, iar la intrare fiecare a primit cate un ziar cu detalii despre evenimentele in curs de desfasurare.
Parcarea de la stadion nu cred ca a mai avut vreodata ocazia sa gazduiasca atatea masini!
Eu nu ma pricep la fotbal, in viata mea nu am asistat la un meci intreg, dar aici am stat cam vreo ora si pot sa va spun parerea mea: nu au jucat….cu s-au jucat pe teren. Am avut inspiratia sa plecam inainte de final si am avut loc de parcare fara probleme. Dupa aceea sa fi vazut trafic prin centru localiatatii, mai ceva ca pe DN 1!
Deci persoana cea mai importanta a zilei a fost Hristo Stoichkov, care a devenit din aceasta zi cetatean de onoare al comunei.
Intre timp, gratarele sfaraiu, fel de fel de arome iti gadilau narile, berea la halba curgea, muzica canta si lumea se bucura de sarbatoare, cu mic, cu mare. Vitelul se invartea la protap, micii uriasi de la PF. Mihai mi s-au parut cei mai buni, la fel si aripioarele de pui. Maine ma duc din nou sa le gust! Intr-un cuvant atmosfera frumoasa, in care m-am bucurat nespus intalnindu-ma cu multi prieteni vechi si bineinteles cu restul rudelor din familie. Cu care m-am vazut mai rar, am observat cat de mult le-au crescut copii, iar despre cei mari….am constat cu tristete ca ni s-a mai adaugat pe chip inca un rid sau cateva kg! Dar cel mai important este am fost acolo si ca suntem sanatosi cu totii, nu-i asa?
Programul artistic a avut loc Casa Bulgara. Mi-a placut prestatia ansamblurilor de dansuri din Bulgaria, iar Valya Balkanska chiar m-a emotionat , avand in repertoriu cantece traditonale bulgaresti Fara sa intelegi textul lor,vrei nu vrei….iti misca sufletul. Steaua Bulgariei, cum o prezenta domnul Mircovici, nu a venit singura, ci era acompaniata de un domn care canta la cimpoi. Bineinteles ca ambii erau imbracati in portul popular din zona din care faceau parte si le statea tare bine. Acel moment a fost pentru mine bucuria zilei sau…cireasa de pe tort! Scena era in aer liber si locuitorii orasului au venit in numar foarte mare, de la mic la mare. Care nu au venit, si-au stabilit ”domiciliul” la una dintre terasele din centru, socializand si bucurandu-se fiecare de aceasta sarbatoare in felul sau, dupa pofta inimii.
Ma bucur ca bulgarii din Dudestii Vechi tin la obiceiurile si traditiile lor si ca inca de mici si copiilor li se insufla acest lucru.
La intrarea in curtea Casei Bulgare, fiecare a primit o colectie de carti in limba bulgara si limba romana, despre istoria bogata a acestei localitati , sau carti de poezii. Un gest inedit , as putea spune, pentru zilele in care traim , cand nicaieri nu mai primesti nimic pe gratis, poate doar…sfaturi! Bulgarii din Dudestii -Vechi sunt singurii bulgari din lume cu alfabet latin, care au renuntat la scrierea slava si folosesc alfabetul latin . Si sunt de religie romano-catolica.
Am fost alaturi de acesti oameni minunati si am sarbatorit impreuna cu ei implinirea a 275 de ani de cand fac parte dintr-o comunitate incarcata de traditii si obiceiuri, o comunitate care isi pretuieste valorile, cultura si istoria lor. Regret ca nu am ramas si la focul de artificii!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Update
16 august 2013
Vineri seara este rezervata pentru un concert Phoenix. Toate strazile centrate erau ocupate de masini parcate. Catre centru circulatia era oprita de Politie si dirijata pe strazi ocolitoate. Cand am ajuns, inca nu incepuse concertul. Stiam ca artistii sunt veniti din seara trecuta, pe Nicu Covaci chiar l-am surprins intr-o fotografie in fata la Uniunea Bulgarilor Banateni. Numarul spectatorilor a intrecut asteptarile, multi fiind veniti din multe localitati din zonele apropiate. Spectacolul avea sa se tina tot in curtea Casei Bulgare, pe scena amenajata unde cu o seara in urma au sustinut programele ansamblurile de dansuri si unde au cantat invitatii din Bulgaria.
Inainte m-am gandit sa trag o tura prin centru sa vad ce mai e nou. Foarte putini mai erau pe la terase, de fapt era doar o simpla seara de vineri, nu mai era sarbatoare ca aseara sa vina lumea cu mic cu mare. De fapt toata multimea era concetrata in jurul scenei. Cativa copii se adunase grup in jurul unui clown care incerca sa faca un pic de animatie. M-am hotarat sa trec , din nou , pe la Pf. Mihai , ca sa devorez 2 mici uriasi si 2 aripioare, ca sa am putere sa aplaud cum se cuvine la concert.
Deschiderea spectacolului a fost , de intaiul om al comunei, primarul Gheorghe Nakov. Daca aseara a vorbit doar in limba bulgara, in seara aceasta fiind foarte multi oaspeti din localitatile invecinate ni s-a adresat foarte calduros in limba romana. Foarte fericit ca a ales pentru seara aceasta Phoenix, a subliniat ca intr-adevar satul lui merita ce e cel mai bun! Nu stiu daca Phoenix a fost sau nu cel mai bun! Dar multimea sosita sa asculte muzica lor nu a incaput in curte si a impanzit toata strada.
Formatia Phoenix anul acesta a implinit 50 de ani de activitate muzicala. Este una dintre primele de muzică rock din România, iar multi dintre noi am crescut cu muzica lor. De-a lungul timpului au plecat si au venit multi solisti de la Phoenix. 50 de ani e chiar mult …e o viata de om! Am stat destul de aproape de scena, cat am rezistat, apoi m-am indepartat. Nicu Covaci , fondatorul și liderul formației era foarte ragusit, abia vorbea la microfon. Ma intreb cum putea sa cante? Mi-au placut cateva piese celebre, dar in final m-am plictisit si pe la ora 23,30 am plecat.
Voi reveni cu mai multe poze si maine dimineata si , bineinteles cu alte amanunte.Pentru ca sarbatoarea continua pana duminica la Dudestii -Vechi.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Update
17 august 2013,
In seara de vineri din nou am fost la spectacol. Am ajuns pe la ora 20 in Dudesti si cu parere de rau va spun ca am ratat programul sustinut de echipa de dansuri sarbesti din Sannicolaul Mare ”Sveti Sava”, al carui fan declarat sunt de mult. Si dansurile germane se terminase, le-am admirat doar frumoasele costume de departe.
In schimb am vazut dansuri populare sarbesti din Becicerec, judetul Timis, dansuri rusesti din Gotlob, Timis, dansuri maghiare si tiganesti si inca un interpret de muzica evreiasca din Timisoara. Numarul spectatorilor era tot mai mult in scadere in fiecare seara, atat acolo, cat si in centru, unde din nou ne-am oprit sa mancam ( ne-am cam invatat cu narav, de cand cu evenimentul:) si la o bere! Pe la ora 23 deja eram acasa!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Update
18 august 2013
Astazi a fost ultima zi de sarbatoare . Zi mare in biserica din Dudestii Vechi! Oaspeti de seama si multi credinciosi prezenti sa-i intampine.De-a lungul timpului am avut sansa sa pot vizita foarte mult biserici din tara si din Europa, in vacantele mele. Mai noi sau mai vechi, mai inalte sau putin inalte, mai simple sau mai stralucitoare. Dar Biserica Catolica din Dudestii -Vechi ocupa un loc important in sufletul meu. De ce? In primul rand pentru ca aici a fost botezat sotul si fiul meu . Apoi aici a avut loc si cununia noastra!
Sfanta Liturghie solemna de astazi cu prilejul jubileului de 275 de ani de la stabilirea bulgarilor catolici în Banat a fost oficiată de către P.S.Martin Roos Episcopul Timișoarei și P.S.Bocskei Lazlo, Episcop de Oradea, si Mons.Augustinov Gheorghe precum si alți preoți de nationalitate bulgara. A fost sfințit monumentul episcopului Nikola Stanislavici cel care a avut un mare aport asupra dezvoltarii spirituale ale bulgarilor pe aceste meleaguri. Acest monument a fost dezvelit cum spuneam , mai sus, joi, 15 august, de Sfanta Maria.Probabil este cel mai nou monument ridicat din tara!
Concluzia:
Ce nu mi-a placut? Voi fi la obiect: lipsa de respect acelor care aruncau gunoaie si sticle goale in fantana arteziana din fata Caminului Cultural si in alte zone centrale, cand erau suficiente cosuri de gunoi. Pentru acestia care citesc si au facut asa ceva: RUSINE!
A fost un eveniment de proportii care m-a incantat ! Am cam navetat Sannicolau-Mare -Dudestii-Vechi aproape zilnic , dar…scopul scuza mijloacele,nu-i asa?Am toata stima mea pentru cei care au organizat treaba si sunt constienta cat timp, cat efort, cati bani si mai ales cata energie s-a consumat aici! Peste cateva zile…totul va fi istorie!Si pentru cei care s-au deplasat pana aici din alte tari sau alte localitati nu a fost atat de usor, in zilele acestea fierbinti, de vara.
Am scris cu mult drag pe blog despre acest eveniment si ma bucur ca ati citit .
Foarte fain…mie imi plac tre mult evenimentele astea locale :).
Si mie la fel. Initial am vrut sa fac blogging -live, chiar am si inceput, dar n-am facut fata evenimentelor, mai ales ca este comuna natala a sotului meu si ca la fiecare pas ma intalneam cu cate un cunoscut si uite asa nu-mi ramanea timp de scris in direct sau de atasat fotografii noi. Apoi i-am schimbat titlul articolului, dar vad ca pe Google tot apar amandoua titlurile.
Sper ca am scris corect anumite informatii, sau denumiri …. e mai greu pentru mine care nu vorbesc limba bulgara sa fiu chiar in tema cu toate cele, dar am mai avut si translatori uneori.Daca nu …astept corectari aici, la ”comentarii”.
Revin si maine cu impresiile de astazi, pentru ca deseara va canta Phoenix, l-am vazut pe Nicu Covaci chiar de aseara sosit in localitate si iute i-am si facut o fotografie si am atasat-o mai sus!
wow, primele poze cu copii imbracati in haine traditionale sunt superbe!!!
Ma bucur ca-ti plac, Alicee. Maine vin cu noutati!
Mie imi plac fotografiile gen „gura satului”, cu babutele..in curand..vor fi o raritate! 🙂
Si mie foarte mult! Oriunde merg in vacanta sunt atenta la tot ce este autentic:)