Statiunea Hajduszoboslo se afla in N-E Ungariei, in zona de campie, la 200 km de Budapesta si este cunoscuta in primul rand ca fiind o statiune de bai termale, renumita pe plan european. Am ajuns si eu acolo, in urma cu 2 ani, intr-o zi frumoasa zi de primavara, cand ne-am propus sa ne intalnim cativa pasionati de calatorie din tara, pentru a petrece cateva zile impreuna.
Se poate ajunge usor la Hajduzoboslo, drumul dureaza cam 4 ore, timp in care pe drum poti face exercitii de dictie, repetand in continuu denumirea statiunii, pana cand reusesti s-o pronunti corect:)
Daca ai reusit, poti continua cu alte denumiri intalnite pe cale, pentru ca drumul trece prin multe sate pitoresti, cu denumiri grele si lungi, in limba maghiara.
Dupa ce iesi din tara, prin vama Cenad, te indrepti catre Oroshaza-Bekescsaba-Debretin, iar inainte cu 20 km de Debretin, spre Derecske virezi la stanga. Drumul a fost usor, soseaua fiind neaglomerata in mare parte.Nu mai e cazul sa spun ca imediat cum iesi din tara…e altceva!
Am avut cazare destul de ok la Pensiunea Izabella, care se afla in vecinatatea Aqua Palace-ului, dat in functiune in primavara anului 2010.
Inca din vremea Imparatului Geza exista primele semne ca pe acest teritoriu a locuit cineva. Denumirea localitatii are legatura cu istoria ei zbuciumata .Vine de renumele haiducilor voievodului Bocskai, care au murit vitejeste in secolul al XVII lea, in luptele cu turcii.
In urma cu 80 de ani, in urma unor forari, apa termala, uleioasa, de 75 de grade C a tasnit si a umplut santurile. Locuitorii au profitat in felul lor pe atunci de ea : femeile s-au gandit sa spele rufele acolo, iar copii si barbatii s-au imbaiat. Cu timpul au observat cu toti ca le-a trecut in mod miraculos durerile de genunchi si de spate si asa, incet-incet, apa tamaduitoare a fost intrebuintata in scop terapeutic, devenind o statiune renumita pentru baile termale, atragand o multime de turisti nu doar din tara, ci si din strainatate.
Apa contine iod, brom si sare si poate ameliora sau chiar vindeca diferite afectiuni reumatismale, ginecologice sau este indicata si in cazul recuperarii dupa diferite interventii chirurgicale. Este considerata de locuitori un adevarat tezaur! Cei bolnavi pot pleca de aici aruncand carjele!
Asta nu inseamna ca daca suntem sanatosi nu putem merge la Hajduszoboslo ! Exista in statiune o multime de posibilitati de relaxare si de perecere a timpul liber. Am intalnit foarte multi turisti, in general polonezi si nemti.Este un oras curat, ordonat, cu mult spatiu verde, cu magazine cu suveniruri in care se vand produse de artizanat , sau impletituri din rachita.
Exista un parc, al marginea Complexului Balnear, in care va puteti relaxa. Parcul e plin de sculpturile care ne amintesc de voievodul Bocskai si haiducii lui. O alta statuie a lor mai exista si langa una dintre bisericile din oras, pe care din pacate nu am ajuns sa le vizitez. Se pot inchiria biciclete simple sau biciclete pe 4 roti, una din inventiile la moda ale timpului, intalnite in mai toate tarile. Poti alege si un tur al orasului cu trenuletul.
Pentru cazare va recomand sa va rezervati din timp, pentru ca fiind o statiune foarte aproapiata de granita cu Romania, riscati sa nu gasiti unde sa stati, pentru ca este plin de turisti din orasele din apropierea frontierei. Sunt o multime de pensiuni, hoteluri, case particulare si 2 campinguri. Un hotel tare frumos, cu dotari pe masura pretului este Hotelul Aurum, pe care l-am vizitat si pot spune ca daca buzunarul va permite, este un loc excelent pentru a va petrece un week-end sau chiar o vacanta in zona centrala a acestei statiuni.
Exista zone rezidentiale foarte frumoase si un loc fain de promenada, cu fantani arteziene, cu steagurile tuturor tarilor care viziteaza statiunea si cu locuri frumoase de joaca pentru cei mici.
Despre Casa Clopotelor pot spune ca mi-a trezit interesul cum am dat cu ochii de ea. Este o colectie de clopote de diferite marimi, realizata din aliaj din aluminiu, plus lemn sculptat. Aceasta colectie este brevetata la nivel mondial si este donata de un arhitect care s-a nascut in acest oras. Este una dintre principalele atractii din oras, de aceea orice turist se fotografiaza langa clopotele uriase ale marelui artist.
Aqua Palace-ul este atractia celor mici si nu numai. Fiind un loc nou, realizat la standarde inalte, atrage ca un magnet turisti din multe zone ale Europei. Este format din 2 corpuri care comunica intre ele printr-o pasarela. Primul cuprinde bazinele propriuzise :7 sunt tematice, in forma de pestera, bazinele cinema, bazinele romane, bazine de diferite forme pentru copii, iar celalalt este pentru surf, activitati sportive si alte servicii de infrumusetatre.
La intrare dupa ce ati achitat pretul biletului, veti primi o bratara plastificata colorata, in functie de tipul biletului achitat, care o veti folosi si la cabina de schimbat din sala vestiarelor. Exista 20 de piscine incalzite la diverse temperaturi. A gasi un sezlong liber …poate si o mare aventura, daca dormi mai mult si nu ajungi aici la ora de deschidere.
Daca iti cumperi bilet pe toata ziua ai avantajul ca poti intra si iesi cand doresti. Accesul la sauna, masaj, solar se plateste separat. Daca achizitionati voucere pentru intrare, iesiti un pic mai ieftin decat daca platiti direct la intrare.
Masa de pranz se poate servi la restaurantul cu autoservire din incinta. Preturile sunt bune si mancarea destul de gustoasa. Mi-ar fi placut ca la restaurant sa vina consumatori in halat de baie, nu cum ieseau din bazine, cu slipurile ude .
Un alt lucru care m-a cam deranjat a fost ca se simtea cam prea putenic mirosul de clor din apa. Eu nu sunt fanul bazinelor acoperite, ma simt mult mai bine vara, afara la strand, la aer curat si sub mangaierea razele de soare, dar fiind aprilie, strandul si Aqupark-ul erau inchise, se deschid abia dupa 1 mai, in functie de temperatura de afara.
Am aruncat si noi o privire sa vedem cum arata afara si pot spune ca este un adevarat paradis, mai ales pentru copii. Erau elefanfi in marime naturala si alte statuete cu animale in apa, intr-un decor exotic, care sunt convinsa ca te face sa-ti doresti sa revii.
Un bilet pentru o zi intreaga la Aqua Palace este 3200 forinti pentru adulti (adica undeva in jurul sumei de 50 de lei) si 1200 pentru copii. Dupa ora 18 intrarea e 2200 f. Chiar daca Aqua Palace-ul comunica cu strandul termal de afara, trebuie platit alt bilet de 2560 f/pers. Programul saptamanal este de la 10-21, iar in week-end se mai poate prelungi 3 ore, contra cost, adica 1500 f in plus.
Dupa o zi de baie puteti petrece o seara de neuitat la unul din restaurantele traditionale unguresti, cu meniuri grozave, cu muzica live si atmosfera de neuitat!
O alta optiune de perecere a timpului liber ar fi o vizita in Debretin sau de ce nu in capitala Ungariei, la Budapesta, unde ajungeti in 2 ore pe autostrada. Ultima varianta am ales-o si noi, am prins o zi insorita de primavara in care Budapesta mi s-a parut a fi si mai frumoasa.
Dar despre asta…in alt articol !
In concluzie, Statiunea Hajduszoboslo m-a surprins in mod placut. Daca nu citeam pe sus denumirile unguresti de la diferite firme sau institutii, aveam impresia ca sunt undeva in Austia sau Germania, asa de frumos arata statiunea la inceput de sezon turistic!
Românii din vestul ţării obisnuiesc să-şi petreacă vara weekend-urile la ştrandurile maghiarilor, aflate nu departe de graniţă. La fel am procedat si eu, in ultimii ani in afara de Hajduszoboslo, am reusit sa mai vad urmatoarele stranduri: Mako, Kiskunmajsa, Morahalom , Hódmezővásárhely si Oroshaza.
Ia să te văd cum zici Hajduszloboslo în croată şi cu accent grecesc !!!
Subsriu! Hajduszloboslo e un paradis, in orice anotimp!
Cazarea este ieftina serviciile oferite sunt la superlativ.
Ai dreptate , Larisa. Ungaria in general e o tara ieftina pentru a petrece vacanta. Pacat ca nu au si iesire la mare.
Eu merg foarte des in week-end-uri , pentru ca locuim langa frontiera de vest , mai ales vara la strandurile lor, care sunt, in general , pline de romnani. Pe langa Hajduszloboslo, am fost la Oroshaza, Mako, Hodmesorvasarhely, Morahalom, etc.La Szeged nu am fost pentru ca pretul mi se pare prea mare , dar poate ma voi duce si acolo in vara asta.
Si in Budapesta mergem destul de des, facem doar 2 ore pe autostrada si este cea mai apropiata capitala pentru noi, urmand-o Belgradul pe care il ador si astept sa se faca primavara sa mergem acolo intr-o zi.
O alta optiune in Ungaria este si Lacul Balaton.
Asta înseamnă că estul (Sofia & Istanbul) îmi rămân mie în totalitate de vizitat !!! 😉 Sau veniţi şi-n partea asta de lume !?!?
Nu, noi ”cotropim” doar vestul:))